Χρύσα Βέργη

Chryssa VerghiΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Λ. Κανακάκη, Δ. Μυταρά, Ν. Κεσσανλή,  Β.Κυριάκη, Ρ. Παπασπύρου, Mαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Από το 1980 έως το 1983 σπούδασε Interior Design στο Fine Arts School of California State University of Long Beach,  USA.
Από το 1990 έως το 1992 και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Ζωγραφική στην Εcole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris  με τον Pierre Carron.

Θεματικοί  κύκλοι της  δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές  εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει φιλοτεχνήσει πολλά ημερολόγια ιδιωτικών εταιρειών.
Επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει με το έργο της τη  Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ραδιοσταθμού ΣΚΑ’Ι’, δώρισε έργο της  με θέμα την Ελιά,  το οποίο δημοπρατήθηκε και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ταμείο των Δασών.  Το έργο κατακυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Έργα της βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων,  στην Εθνική Πινακοθήκη,  στο Μέγαρο Μαξίμου,  στο Μουσείο Μπενάκη,  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας,  στο Μουσείο Φρυσίρα, στη συλλογή του Ομίλου Εταιρειών της ΑΓΕΤ Ηρακλής,  στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη,   στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, στη συλλογή της Αγροτικής Τράπεζας,  στη συλλογή Παπαστράτος και σε άλλες δημόσιες και  ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«….Η  Χρύσα Βέργη είναι ζωγράφος της φύσης. Είναι παθιασμένη με τη φύση…  Για να μεταδώσει την αίσθηση που την πλημμυρίζει, επινοεί τρόπους και τεχνικές που θα τη βοηθήσουν να συλλάβει  και να μεταδώσει αργότερα στο θεατή του έργου της αυτή τη μυστική αίσθηση, τη μυστική ζωή.  Στη μάχη που δίνει με το άδειο τελάρο συγκαλεί  και συναγείρει όλες της τις αισθήσεις σε μια πλατωνική συγγυμνασία, που της είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει μια εικαστική συστοιχία, με το ζωντανό κομμάτι της φύσης που θέλει να αιχμαλωτίσει….

Η  Χρύσα δημιουργεί εικόνες που άλλοτε παραπέμπουν στην παραδοσιακή τοπιογραφία,  άλλοτε  θυμίζουν την σεληνιακή τοπιογραφία ενός Τάπιες  κι άλλοτε πάλι συνδέονται με την χειρονομιακή γραφή ενός Πόλλοκ…» 

Μαρίνα  Λαμπράκη-Πλάκα ,  Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης,  Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

 

Μοιράσου το